Menu Bianca Travel reizen naar Madhya Pradesh, afbeelding 1 Bianca Travel reizen naar  Madhya Pradesh, afbeelding 2

Klik hier voor meer foto's van Madhya Pradesh

Madhya Pradesh

In het noorden van Madhya Pradesh is de belangrijkste bezienswaardigheid Khajuraho. De Chandela-tempels zijn versierd met erotische taferelen die tot de allermooiste behoren die de hindoecultuur heeft voortgebracht.
Orchha en Gwalior zijn evenzeer de moeite waard. Gwalior wordt gedomineerd door een hooggelegen fort en biedt prachtige vergezichten. Via de westelijk poort kom je langs indrukwekkende Jain rotssculpturen. Orchha heeft een rijk historisch verleden en de vele tempels en paleizen getuigen daarvan. De paleizen schitteren nog in een rustige groene omgeving. Aan het eind van de dag is het heerlijk vertoeven aan de rivier met uitzicht op de sierlijke chatris, grafmonumenten, opgericht voor de heersers uit de 18e en 19e eeuw.


Ganges

De bezienswaardigheden van Madhya Pradesh worden in een priv√© rondreis meestal gecombineerd met een bezoek aan de Taj Mahal in Agra en met Varanasi, een van de oudste en heilige steden aan de Ganges. Hindoes uit het hele land komen naar Varanasi om op een van de vele ghats (brede trappen die naar de rivier leiden) een bad te nemen om hun zonden weg te wassen. Ook zijn er langs de rivier enkele plaatsen waar in de openlucht crematies plaatsvinden. Een wandeling door de vele nauwe straatjes of een boottochtje op de Ganges bieden een fraai beeld van de krioelende massa’s en de daarbij horende kleurenpracht.


Niet ver van Varanasi ligt Sarnath, de plaats waar Boeddha naar toe trok nadat hij in Bodghaya verlichting had bereikt. Op de plaats waar eens de eerste boeddhistische gemeenschap van monniken ontstond, staan nu nog de overblijfselen van een klooster. Een stupa markeert de plaats waar Boeddha voor het eerst de Dharma aan anderen onderwees.


Kanha en Bandhavgarh

In de deelstaat Madhya Pradesh ligt een groot aantal natuur- en wildparken. Kanha National Park en Bandhavgarh National Park zijn de bekendste. In beide parken is de kans om een tijger te zien vrij groot. Ook in Pench worden veel tijgers gespot. Maar ook andere nationale parken, zoals bijvoorbeeld Satpura, zijn zeker een bezoek waard. Omdat de kans om er een tijger te zien kleiner is, wordt Satpura minder bezocht en kun je er volop genieten van al het andere wild dat er leeft: bijvoorbeeld wilde honden, sambar, gaur en de vele soorten vogels (waaronder hornbill). Je kunt er wandelingen en boottochtjes (ook met kajak) maken. Een rit op een olifant is een aanrader.


Op weg van Satpura naar Bhopal kom je langs de prehistorische rotstekeningen van Bhimbetka. Sommige tekeningen zijn naar schatting meer dan tienduizend jaar oud en tonen taferelen uit het dagelijkse leven van de toenmalige bewoners van de grotten en nissen, die hen bescherming boden tegen de elementen en dieren.


Sanchi, ten noordoosten van Bhopal, is een belangrijke plaats voor boeddhistische pelgrims. De grootste van de vijf stupa’s, die in de derde eeuw werd gebouwd, is omringd door vier poorten waarop in verfijnd beeldhouwwerk scenes uit de levens van Boeddha zijn te zien.

Ahilya Fort

In het zuiden van Madhya Pradesh (goed te combineren met een bezoek aan Ajanta en Ellorra -zie Maharashtra) liggen aan de Narmada rivier de heilige plaatsen Omkareshwar en Maheshwar. Beide stadjes worden wel klein Varanasi genoemd.In Maheshwar kunt u logeren in het luxe imposante fort Ahilya, dat hoog boven de rivier uittorent.

Vlakbij ligt Mandu, een in de 10de eeuw door Afghanen gesticht fort. Het complex is omgeven door een 45 kilometer lange muur en telde destijds twaalf poorten. Sommige van de imposante bouwwerken bieden een fantastisch uitzicht op de omringende vlakte. Het is een relaxte omgeving en men kan de diverse bezienswaardigheden desgewenst per fiets bezoeken.

 

Bianca Travel. Voor een unieke en onvergetelijke reis India!